Polne bradavice kondilomi

Polne bradavice kondilomi HPV virus

polne bradavice kondilomi

Genitalne (polne) bradavice ili kondilomi su male izrasline – čvorići koji se pojavljuju u oblasti genitalija i/ili anusa. Izaziva ih virus nazvan humani papiloma virus (HPV). Postoji preko 100 tipova ovog virusa, ali većinu kondiloma izazivaju tipovi 6 ili 11. Obične bradavice koje mnogi imaju na rukama i stopalima izaziva drugi tip HPV virusa.

uklanjanje kondiloma

Papiloma virusi su specifični za određenu vrstu i ne napadaju druge vrste čak ni u laboratorijskim uslovima. Ljudi su jedini poznati rezervoar za HPV. Papiloma virusi su virusi bez omotača, ikosihedralne simetrije, a genom je sastavljen od dvovlaknaste kružne DNK sa približno 8000 parova baza.

Spoljašnjost virusnog genoma prekriva mali (L2) i veliki virusni protein (L1). Genom je podeljen u 3 regiona: rani region (E1-8) čine geni odgovorni za transkripciju, replikaciju i transformaciju plazmida, kasni region koji kodira mali i veliki kapsidski protein i kontrolni region koji reguliše transkripciju i replikaciju virusa.

Virus u organizam prodire kroz male traume na epitelu kože ili sluzokoža. Za svoju replikaciju zahteva visoko diferentovane ćelije, pa se stoga virusna replikacija dešava u površnim slojevima tkiva. Kod benignih tipova virusa replikacija se odigrava kao ekstrahromozomalna epizomalna ili plazmidska replikacija (stabilna replikacija u bazalnim ćelijama epitela), gde HPV genom postoji kao kružni epizomalni DNK odvojen od ćelijskog jedra domaćina, dok je kod potencijalno promalignih tipova replikacija uključena u hromozome jedra same ćelije domaćina, odnosno ovde se virusni DNK integriše u DNK ćelije domaćina.

Jedan domaćin može istovremeno biti inficiran sa više različitih tipova virusa (vegetativni oblik replikacije u površnim slojevima dobro diferentovanih epitelnih ćelija koje generiše progenski virus). Umnožavanje virusa u ovim ćelijama je ograničeno na jedro ćelije domaćina, a inficirane ćelije pokazuju visok stepen jedarne atipije. Većina virusnih gena nije aktivna sve dok inficirani keratinocit na napusti osnovni sloj (trenjem, češanjem).

uklanjanje kondiloma

HPV virus se prenosi seksualnim kontaktom. Da bi se virus preneo potreban je bliski kontakt kožom, što znači da penetracija nije neophodna da bi se prenela infekcija. Deljenjem seksualnih pomagala takođe može da prenese infekcija. Bradavice u analnom predelu možete dobiti i ako niste upražnjavali analni seks. Veoma retko genitalne bradavice mogu biti prenete sa ruku, a takođe se retko mogu preneti na bebu tokom porođaja.

Mogu biti potrebne nedelje ili meseci da se pojave bradavice nakon inicijalne infekcije HPV-om. Većina inficiranih osoba i ne dobije polne bradavice. Možete biti nosilac virusa a da to i ne znate i da ga onda prenesete drugima koji će potom dobiti kondilome. Virus je moguće preneti i nakon lečenja i uklanjanja kondiloma.
Kondilomi (polne genitalne bradavice) kod muškaraca javljaju se na spoljnoj kožici penisa. Kondilomi kod žena se obično javljaju na vulvi, odmah izvan vagine. I kod muškaraca i žena kondilomi se mogu pojaviti na koži oko anusa.

Kondilomi mogu ponekad da izbiju unutar vagine, na grliću materice, na skrotumu (mošnicama), u uretri (mokraćnom kanalu) ili unutar anusa. Retko mogu da se pojave u ustima ili nosu.
U većini slučajeva kondilomi ne izazivaju fizičku nelagodnost. Ponekad izazovu iritaciju i bol, naročito ako izbiju oko anusa. Ponekad polne bradavice mogu da prokrvare ili izazovu bol tokom polnog odnosa. Ako imate kondilome unutar uretre ili anusa, može doći do krvarenja dok mokrite ili prilikom defekacije. Benigni su, tj. ne izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme, ali izgledaju veoma ružno.

lecenje kondiloma

Leave a Comment